Compliance Officer opleiding

 • Categorie
 • Type
  Online
 • Doorlooptijd
  9 maanden
 • Startdatum
  April 2022
 • Kosten
  €9.250,-
 • Talen
  NL, EN

Een praktische opleiding die professionals klaarstoomt voor een functie als Compliance Officer. Geen ‘one size fits all’ benadering, maar voldoende aandacht voor jouw specifieke kennis en ervaring en de omgeving waarin je werkt. Dat is wat deze opleiding jou biedt.

Toegespitst op de werkomgeving

In de praktijk zijn de taken van compliance officers veelal hetzelfde, maar de context waarin zij hun werk doen verschilt van onderneming tot onderneming. Ook de achtergrond van professionals die de compliancefunctie instromen is divers. Tijdens deze opleiding houden wij zoveel mogelijk rekening met deze verschillen.

Alleen leren wat je nog niet weet

Wij willen je alleen leren wat voor jou écht relevant is. Daarom houden we zoveel mogelijk rekening met jouw achtergrond, ervaring en kennis. Niet iedereen gaat daarom door dezelfde ‘kennis wasstraat’, maar we bieden je die informatie die aansluit bij de omgeving waarin je werkt en de kennis en ervaring die je al hebt.

Doelgroep

Deze opleiding is geschikt voor professionals die de functie van compliance officer (gaan) vervullen bij ondernemingen binnen de financiële sector, zoals banken, beleggingsondernemingen en -instellingen, beursondernemingen, pensioenfondsen, trustkantoren of verzekeringsmaatschappijen. Het is hierbij van belang om te beschikken over een werkomgeving waarin je de praktijkopdrachten van de opleiding kunt uitvoeren.

Vooropleiding

Voor de opleiding tot compliance officer is minimaal HBO-werk- en denkniveau vereist. De opleiding is geschikt voor professionals met diverse achtergronden en ervaringen. Relevante (voor)kennis van wet- en regelgeving is geen vereiste.

Omdat de groepen mogelijk bestaan uit een mix van Engelstalige en Nederlandstalige deelnemers, zal er tijdens de bijeenkomsten Engels worden gesproken. Kennis van de Engelse taal is daarom vereist.

Doelstelling

Deze opleiding stoomt je klaar tot een functie als compliance officer. De taken die je als compliance officer moet kunnen uitvoeren in jouw eigen context en de manier waarop je dat doet, staan centraal. De toetsting meet in hoeverre je hiertoe in staat bent.

Opzet en toetsing

De opleiding is zo opgezet dat je per stap in de compliance cycle één of enkele opdrachten uitvoert. Op deze manier leer je alle taken uit te voeren waar je als compliance officer verantwoordelijk voor bent.

Iedere module start met een plenaire online sessie van een uur, waarin de trainer een introductie geeft van de module en de opdracht voor die module bespreekt. Vervolgens heb je een maand de tijd om de opdracht uit te werken voor jouw specifieke werkomgeving. Hierbij word je ondersteund door jouw persoonlijke mentor, die fungeert als sparringpartner en raadgever. Na het inleveren van de opdracht volgt weer een bijeenkomst. Hierin worden de gemeenschappelijke leerpunten, valkuilen en best practices besproken. Naar aanleiding van deze bijeenkomst krijg je de mogelijkheid de uitwerking van jouw opdracht verder aan te scherpen, waarna je de definitieve versie inlevert. De uiteindelijke uitwerkingen van de opdrachten worden samengevoegd in een portfolio, en vormen samen de eindtoetsing.

Modules

 1. Kick-off
 2. Positie compliance officer binnen de organisatie
 3. Relevante wet- en regelgeving
 4. Business leren kennen
 5. Compliancerisico’s identificeren
 6. Integere bedrijfscultuur bevorderen
 7. Monitoring
 8. Rapportage

Meer informatie over de inhoud van de modules vind je in de brochure van deze opleiding.

Diploma: Qualified Compliance Officer (QCO)

Na afronding van de opleiding ontvang je een diploma en mag je de titel ‘Qualified Compliance Officer’ voeren.

Studiemateriaal en hulpmiddelen

Wij maken gebruik van actuele literatuur en beschikken over een aantrekkelijke online leeromgeving waarin de theorie behandeld wordt. Alle cursisten worden gekoppeld aan een persoonlijke mentor die hen ondersteunt tijdens het opleidingstraject. Deze mentors zijn ervaren consultants van Charco & Dique, die de rol van externe compliance officer vervullen bij allerlei verschillende typen ondernemingen binnen de financiële sector. De consultants stellen praktische handvatten beschikbaar voor cursisten, zoals voorbeelddocumenten en templates, die zij zelf ook gebruiken in de praktijk.

Ruler compliance software

De opleiding is zo opgezet dat je per stap in de compliance cycle één of enkele opdrachten uitvoert. Om je hierbij te helpen, krijg je als cursist toegang tot regtech tool Ruler. In het legal framework in Ruler vind je de relevante wet- en regelgeving voor alle typen financiële ondernemingen. Ook de andere stappen in de compliance cycle, zoals het uitvoeren van risicoanalyses en het opstellen van een monitoringsplan, kun je uitvoeren met behulp van Ruler.

Studiebelasting

De compliance officer opleiding duurt 9 maanden. De gemiddelde studiebelasting varieert per cursist, afhankelijk van de relevante voorkennis en ervaring.

Ervaringen van cursisten

Benieuwd hoe de eerste groep cursisten onze opleiding tot Compliance Officer ervaart? Hier lees je meer.

Waarom onze Compliance Officer opleiding?

 • We houden rekening met de omgeving waarin jij werkzaam bent en jouw achtergrond, ervaringen en kennis
 • Veel aandacht voor professionele vaardigheden/soft skills
 • Ondersteuning door jouw persoonlijke mentor
 • Inzicht in het legal framework van jouw organisatie, door middel van compliance software Ruler
 • Hulp van praktische handvatten, zoals voorbeelddocumenten en templates

Startdata

De eerstvolgende groep cursisten zal in april 2022 van start gaan met de Compliance Officer opleiding.

Inschrijven kan via de buttons rechts in je scherm. Wil je meerdere cursisten in één keer inschrijven, of heb je vragen over de opleiding? Neem dan contact met ons op.

Bel mij terug