ESG Awareness

 • Categorie
  ESG
 • Type
  Online
 • Doorlooptijd
  2-3 uur
 • Startdatum
  Per direct
 • Kosten
  €95,-
 • Talen
  NL, EN

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in het bedrijfsleven en de financiële sector. Duurzaamheid is een breed begrip, waaronder niet alleen het klimaat, energieverbruik en de beschikbaarheid van grondstoffen valt, maar bijvoorbeeld ook veiligheid en goed ondernemingsbestuur. De verschillende aspecten van duurzaamheid worden gezamenlijk vaak aangeduid met de term ‘ESG’, een afkorting voor Environmental, Social & Governance.

Doordat de financiële sector bepaalt welke ondernemingen en projecten financiering ontvangen, heeft de sector een grote invloed op de verduurzaming van onze economie. De druk vanuit zowel de politiek als de samenleving heeft zich vertaald in de ontwikkeling van een hoop recente ESG-wetgeving. Ook investeerders roepen financiële instellingen op om rekening te houden met milieu, maatschappij en governance. Dit heeft gevolgen voor het beleggingsbeleid, maar bijvoorbeeld ook voor de acceptatie van potentiële klanten.

In deze ESG Awareness training gaan we dieper in op de rol van ESG-factoren in de financiële sector. Je leert wat ESG precies inhoudt, welke regels en initiatieven er zijn op ESG-gebied en welke risico’s en kansen ESG biedt voor de financiële wereld.

Doelgroep

Van pensioenfonds tot bank of beleggingsonderneming: duurzaamheid speelt een rol in de gehele financiële sector. De vraag is niet zozeer meer óf een financiële instelling rekening moet houden met ESG-factoren, maar eerder hoe. Basiskennis van ESG-factoren en de belangrijkste regels en initiatieven op dit gebied is dan ook van belang voor alle professionals die willen bijdragen aan de verduurzaming van de sector.

Vooropleiding

De ESG Awareness e-learning is een training op HBO-niveau. Er is geen speciale voorkennis vereist. Wel gaan we ervan uit dat je algemene kennis hebt van de financiële sector.

Doelstelling

Na succesvolle afronding van de training ontvang je een certificaat ESG Awareness, waarmee je aantoont dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op ESG-gebied. Na de training weet je wat ESG inhoudt en kun je de relevantie voor de financiële sector beschrijven. Je kunt belangrijke regels en initiatieven op het gebied van ESG toelichten en kent de visie van DNB op duurzaamheid in de financiële sector. Daarnaast leer je aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe financiële ondernemingen in de praktijk invulling kunnen geven aan ESG.

Opzet

Nulmeting

Nulmeting om te bepalen of je direct naar de toets kan of beter eerst het onderwerp kan bestuderen.

Theorie

 1. Inleiding: wat is ESG, wat zijn klimaatrisico’s, relevantie voor de financiële sector.
 2. Internationale ontwikkelingen: Sustainable Development Goals, Principes voor Verantwoord Investeren van de Verenigde Naties, Stappen EU op het gebied van ESG, Actieplan Europese Commissie.
 3. Aandacht toezichthouders: verwachtingen, publicaties en good pactices ECB, EBA, ESMA, DNB en AFM.
 4. Regelgeving: Taxonomie verordening, SFDR, CSRD, integratie van ESG-aspecten in gedelegeerde regelgeving bij MiFID II.
 5. Overige regels en initiatieven: ESG-gerelateerde regelgeving die niet voortkomt uit het EU Actieplan, waaronder Pensioenwet en ESG, Richtlijn Aandeelhoudersbetrokkenheid en ESG, Commitments aan vrijwillige initiatieven, etc.
 6. ESG in de praktijk: risico’s en kansen in de financiële sector, vijf manieren om maatschappelijk verantwoord beleggen vorm te geven en de voor- en nadelen hiervan, het toepassen van ESG scores, greenwashing vermijden, juridische uitspraken en inclusiviteit en diversiteit in de financiële sector.

Toets ESG Awareness

Je rondt deze opleiding af met een toets in de online leeromgeving. Eventuele herkansingen kan je ook in de leeromgeving doen.

Certificaat ESG Awareness

Nadat je geslaagd bent voor de toets kan je direct het certificaat downloaden vanuit de leeromgeving.

Studiebelasting

Deze Awareness cursus is te volgen via onze online leeromgeving, waar en wanneer het jou uitkomt. Afhankelijk van je voorkennis heb je gemiddeld tussen de twee en drie uur nodig om deze e-learning te voltooien.

Studievoortgang monitoren

In onze online leeromgeving kun je als werkgever via een gratis toegankelijk dashboard de voortgang van individuele deelnemers inzien en exporteren. Zo krijg je in één blik zicht op de deelnemers-, cursus- en contentstatistieken van alle opleidingen die er binnen jouw organisatie gevolgd worden. Als je hier behoefte aan hebt, kun je dit aangeven tijdens het offertetraject.

Vragen?

Plan een Teams afspraak in

Heb je vragen over deze opleiding? Onze learning specialisten staan je graag te woord. Plan direct een Teams afspraak met ons in.

Plan een afspraak in
Calendly

Wat onze cursisten zeggen

‘’De opleiding geeft een goed beeld en duidelijke structuur van de algemene ontwikkelingen op het gebied van ESG. Ook de actuele artikelen waarnaar wordt verwezen zijn nuttig om te lezen.’’

‘’Leuke manier om kennis op te doen. ESG is toch de norm voor de toekomst.’’

Waarom de ESG Awareness e-learning?

 • Overzicht in de wirwar van regels en initiatieven op ESG-gebied
 • Ontwikkeld door specialisten van Projective Group
 • Flexibel leren waar en wanneer het jou uitkomt, via onze online leeromgeving of app
 • Nulmeting aan het begin van aan het begin van het programma, waardoor je precies weet welke stof je nog moet doornemen of juist kan overslaan
 • Praktische leerstof aangevuld met praktijkvoorbeelden, nieuwsartikelen en podcasts

Persoonlijk advies

Interesse in een praktische opleiding die jouw werknemers met plezier zullen volgen? Een inschrijving is zo geregeld. Neem contact met ons op, en wij gaan direct voor je aan de slag.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mij inschrijven?

The Ministry of Compliance maakt onderscheid tussen individuele inschrijvingen en aanmeldingen namens een organisatie. Als individu kun je via de website inschrijven door middel van de ‘Direct inschrijven’ button. Vervolgens kun je meteen van start.

Organisaties die meerdere cursisten tegelijk willen inschrijven, kunnen contact met ons opnemen. Wij nemen dan binnen één tot twee werkdagen contact met je op, zodat de cursisten zo snel mogelijk van start kunnen.

Hoe zit het met rapportages?

Aantoonbare vakbekwaamheid vraagt om goede rapportage. Daarom kun je binnen onze online leeromgeving gemakkelijk rapportages maken en exporteren via een gratis toegankelijk dashboard. Als individuele deelnemer kun je zelf je voortgang bijhouden. Als organisatie kun je tevens een contactpersoon aanwijzen die inzicht heeft in de voortgangsrapportages van de gehele groep deelnemers. Hier lees je meer over het rapportagedashboard.

Hoe zijn de opleidingen te volgen?

Onze opleidingen worden op een laagdrempelige manier aangeboden, zowel via onze online leeromgeving als de app van aNewSpring. Je kunt dus studeren waar en wanneer het jou uitkomt.

Ook bieden wij ‘blended’ opleidingen aan. Hierbij combineren wij de voordelen van online en klassikaal leren. Als dit het geval is, zie je bovenin de balk op de opleidingspagina ‘gemixt’ staan, in plaats van ‘online’.

Wat zijn de mogelijkheden tot maatwerk?

Wij vinden dat onze opleidingen praktische relevantie moeten hebben voor alle cursisten. We passen onze standaardprogramma’s graag voor je aan, zodat ze aansluiten bij wat er in jouw organisatie speelt. Je kunt content personaliseren of een combinatie maken van onderwerpen uit verschillende DSI-registers. Lees meer over de mogelijkheden tot maatwerk.

Wie zitten er achter The Ministry of Compliance?

The Ministry of Compliance is een initiatief van Projective Group, specialisten op het gebied van financiële wet- en regelgeving. De opleidingen worden samengesteld door ervaren consultants, aangevuld met de kennis van externe experts.

Zijn er ook Engelstalige opleidingen?

De meeste van onze opleidingen zijn zowel in het Nederlands als in het Engels te volgen. In de balk bovenaan de opleidingspagina zie je de talen waarin de opleiding beschikbaar is.

Bel mij terug