MiFID II en duurzaamheidsvoorkeuren

 • Categorie
  MiFID II
 • Type
  Online
 • Doorlooptijd
  2-3 uur
 • Startdatum
  Per direct
 • Kosten
  €160,-
 • Talen
  NL, EN

Op 8 maart 2018 heeft de Europese Commissie haar Action Plan on Financing Sustainable Growth gepubliceerd. Uit dit actieplan kwamen verschillende wetgevingstrajecten voort die de Europese economie duurzamer moet maken. Denk hierbij aan de SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) en wijzigingen in MiFID II. Een van de aanpassingen is de introductie van de plicht om de duurzaamheidsvoorkeur van de beleggende klant te inventariseren. Dit klinkt misschien simpel, maar is in de praktijk allesbehalve eenvoudig.

In deze opleiding maken we je wegwijs in de eisen rondom duurzaamheidsvoorkeuren bij de geschiktheidstoetsing. We behandelen de theorie en geven praktische voorbeelden waarmee je ziet wat de gevolgen zijn voor beleggingsadvies en vermogensbeheer.

Doelgroep

De regels over duurzaamheidsvoorkeuren vanuit MiFID II gelden voor alle partijen die zich bezighouden met beleggingsadvies en vermogensbeheer, van beleggingsondernemingen tot banken die beleggingsdiensten verlenen. Deze e-learning is dan ook relevant voor alle professionals die binnen Europa werkzaam zijn bij dit soort partijen.

Vooropleiding

Dit is een training op HBO-niveau. We gaan we ervan uit dat je algemene kennis hebt van beleggen en de eisen die de Wft stelt aan de geschiktheidstoetsing.

Doelstelling

Deze e-learning leert je hoe je de nieuwe regels over de inventarisatie van duurzaamheidsvoorkeuren bij de geschiktheidstoetsing toepast. Je leert:

 • De begrippen duurzaamheidsvoorkeuren en duurzaamheidsfactor te onderscheiden;
 • De verschillende categorieën duurzame financiële instrumenten te onderscheiden uit MiFID II en SFDR;
 • Beschrijven hoe artikel 54 MiFID II verandert door de introductie van duurzaamheidsvoorkeuren;
 • De gevolgen voor beleggingsadvies en vermogensbeheer te beschrijven;
 • De nieuwe eisen aan de inventarisatie van duurzaamheidsvoorkeuren toe te passen in klantsituaties.

Opzet

Nulmeting

De e-learning start met een nulmeting om te bepalen wat je al van het onderwerp weet. Komt alles je bekend voor? Dan kun je meteen door naar de praktijkvoorbeelden en vervolgens naar de toets. Twijfel je of is het onderwerp nieuw voor je? Neem dan eerst de theorie door en maak daarna de toets.

Theorie

 • Introductie
  • Inleiding
  • Achtergrond aanpassingen
 • Regelgeving
  • Gedelegeerde verordening 2021/1253
  • Artikelen 6, 8 en 9 SFDR
  • Artikel 54 MiFID II
 • Praktische gevolgen
  • Advies en beheer
  • Praktische problemen
  • Praktijkvoorbeelden
  • Stappenplan

Praktische voorbeelden

Bij het onderdeel ‘Praktische problemen’ tref je korte beschrijvingen aan van praktische problemen waar je tegenaan kunt lopen. Per probleem wordt een open vraag gesteld. Het modelantwoord geeft vervolgens richting aan hoe je op dergelijke situaties zou moeten reageren.

De e-learning eindigt met een stappenplan dat je helpt de duurzaamheidsvoorkeuren van de klant in de portefeuille of het advies te verwerken.

Toets MiFID II en duurzaamheidsvoorkeuren

Je rondt deze opleiding af met een toets in de leeromgeving. Eventuele herkansingen kun je ook in de leeromgeving doen.

Certificaat

Nadat je geslaagd bent voor de toets kun je direct jouw persoonlijke certificaat downloaden vanuit de leeromgeving.

Studiebelasting

De e-learning is te volgen via onze online leeromgeving, waar en wanneer het jou uit komt. De e-learning duurt gemiddeld tussen de twee en drie uur om te voltooien, afhankelijk van je voorkennis over MiFID II.

Studievoortgang monitoren

In onze online leeromgeving kun je als werkgever via een gratis toegankelijk dashboard de voortgang van individuele deelnemers inzien en exporteren. Zo krijg je in één blik zicht op de deelnemers-, cursus- en contentstatistieken van alle opleidingen die er binnen jouw organisatie gevolgd worden. Als je hier behoefte aan hebt, kun je dit aangeven tijdens het offertetraject.

Vragen?

Plan een Teams afspraak in

Heb je vragen over deze opleiding? Onze learning specialisten staan je graag te woord. Plan direct een Teams afspraak met ons in.

Plan een afspraak in
Calendly

Waarom deze cursus?

 • Leer de nieuwe eisen aan de inventarisatie van duurzaamheidsvoorkeuren toe te passen in de praktijk
 • Ontwikkeld door specialisten van Projective Group
 • Flexibel leren waar en wanneer het jou uitkomt, via onze online leeromgeving of app
 • Nulmeting aan het begin van aan het begin van het programma, waardoor je precies weet welke stof je nog moet doornemen of juist kan overslaan

Persoonlijk advies

Interesse in een praktische opleiding die jouw werknemers met plezier zullen volgen? Een inschrijving is zo geregeld. Neem contact met ons op, en wij gaan direct voor je aan de slag.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mij inschrijven?

The Ministry of Compliance maakt onderscheid tussen individuele inschrijvingen en aanmeldingen namens een organisatie. Als individu kun je via de website inschrijven door middel van de ‘Direct inschrijven’ button. Vervolgens kun je meteen van start.

Organisaties die meerdere cursisten tegelijk willen inschrijven, kunnen contact met ons opnemen. Wij nemen dan binnen één tot twee werkdagen contact met je op, zodat de cursisten zo snel mogelijk van start kunnen.

Hoe zijn de opleidingen te volgen?

Onze opleidingen worden op een laagdrempelige manier aangeboden, zowel via onze online leeromgeving als de app van aNewSpring. Je kunt dus studeren waar en wanneer het jou uitkomt.

Ook bieden wij ‘blended’ opleidingen aan. Hierbij combineren wij de voordelen van online en klassikaal leren. Als dit het geval is, zie je bovenin de balk op de opleidingspagina ‘gemixt’ staan, in plaats van ‘online’.

Hoe zit het met rapportages?

Aantoonbare vakbekwaamheid vraagt om goede rapportage. Daarom kun je binnen onze online leeromgeving gemakkelijk rapportages maken en exporteren via een gratis toegankelijk dashboard. Als individuele deelnemer kun je zelf je voortgang bijhouden. Als organisatie kun je tevens een contactpersoon aanwijzen die inzicht heeft in de voortgangsrapportages van de gehele groep deelnemers. Hier lees je meer over het rapportagedashboard.

Wat zijn de mogelijkheden tot maatwerk?

Wij vinden dat onze opleidingen praktische relevantie moeten hebben voor alle cursisten. We passen onze standaardprogramma’s graag voor je aan, zodat ze aansluiten bij wat er in jouw organisatie speelt. Je kunt content personaliseren of een combinatie maken van onderwerpen uit verschillende DSI-registers. Lees meer over de mogelijkheden tot maatwerk.

Wie zitten er achter The Ministry of Compliance?

The Ministry of Compliance is een initiatief van Projective Group, specialisten op het gebied van financiële wet- en regelgeving. De opleidingen worden samengesteld door ervaren consultants, aangevuld met de kennis van externe experts.

Zijn er ook Engelstalige opleidingen?

De meeste van onze opleidingen zijn zowel in het Nederlands als in het Engels te volgen. In de balk bovenaan de opleidingspagina zie je de talen waarin de opleiding beschikbaar is.

Bel mij terug