Compliance Officer opleiding

 • Categorie
  Compliance opleidingen
 • Type
  Gemixt
 • Doorlooptijd
  9 maanden
 • Startdatum
  Oktober 2024
 • Kosten
  €9.900,-
 • Talen
  NL, EN

Een praktische opleiding die professionals klaarstoomt voor een functie als Compliance Officer. Geen ‘one size fits all’ benadering, maar voldoende aandacht voor jouw specifieke kennis en ervaring en de omgeving waarin je werkt. Dat is wat deze opleiding jou biedt.

Toegespitst op de werkomgeving

In de praktijk zijn de taken van compliance officers veelal hetzelfde, maar de context waarin zij hun werk doen verschilt van onderneming tot onderneming. Ook de achtergrond van professionals die de compliancefunctie instromen is divers. Tijdens deze opleiding houden wij zoveel mogelijk rekening met deze verschillen.

Alleen leren wat je nog niet weet

Wij willen je alleen leren wat voor jou écht relevant is. Daarom houden we zoveel mogelijk rekening met jouw achtergrond, ervaring en kennis. Als cursist ga je niet allemaal door dezelfde ‘kennis wasstraat’. In plaats daarvan bieden we je informatie die aansluit bij de omgeving waarin je werkt en de kennis en ervaring die je al hebt.

Doelgroep

Deze opleiding is geschikt voor professionals die de functie van compliance officer (gaan) vervullen bij ondernemingen binnen de financiële sector, zoals banken, beleggingsondernemingen en -instellingen, beursondernemingen, pensioenfondsen, trustkantoren of verzekeringsmaatschappijen. Het is hierbij van belang om te beschikken over een werkomgeving waarin je de praktijkopdrachten van de opleiding kunt uitvoeren.

Vooropleiding

Voor de opleiding tot compliance officer is minimaal HBO-werk- en denkniveau vereist. De opleiding is geschikt voor professionals met diverse achtergronden en ervaringen. Relevante (voor)kennis van wet- en regelgeving is geen vereiste.

Tweetalig

Wanneer de groep bestaat uit een mix van Engelstalige en Nederlandstalige deelnemers, wordt er tijdens de bijeenkomsten Engels gesproken. Je kiest zelf of je de theorie in de online leeromgeving in het Nederlands of in het Engels doorneemt, en in welke taal je de opdrachten wil maken.

Doelstelling

Deze opleiding stoomt je klaar tot een functie als compliance officer. De taken die je als compliance officer moet kunnen uitvoeren in jouw eigen context en de manier waarop je dat doet, staan centraal.  Hierbij gebruiken we de compliance cycle als uitgangspunt. De toetsting meet in hoeverre je hiertoe in staat bent.

Opzet en toetsing

De opleiding is zo opgezet dat je per stap in de compliance cycle één of enkele opdrachten uitvoert. Op deze manier leer je alle taken uit te voeren waar je als compliance officer verantwoordelijk voor bent.

Iedere module start met een plenaire online sessie van een uur, waarin de trainer een introductie geeft van de module en de opdracht voor die module bespreekt. Vervolgens heb je een maand de tijd om de opdracht uit te werken voor jouw specifieke werkomgeving. Hierbij word je ondersteund door jouw persoonlijke mentor – een ervaren consultant van Projective Group – die fungeert als sparringpartner en raadgever.

Na het inleveren van de opdracht volgt weer een bijeenkomst. Hierin worden de gemeenschappelijke leerpunten, valkuilen en best practices besproken. Naar aanleiding van deze bijeenkomst krijg je de mogelijkheid de uitwerking van jouw opdracht verder aan te scherpen, waarna je de definitieve versie inlevert. De uiteindelijke uitwerkingen van de opdrachten worden samengevoegd in een portfolio, en vormen samen de eindtoetsing.

Modules

 1. Kick-off
 2. Compliancefunctie binnen de organisatie
 3. Relevante wet- en regelgeving
 4. Business leren kennen
 5. Compliancerisico’s identificeren
 6. Integere bedrijfscultuur bevorderen
 7. Monitoring
 8. Rapportage

Meer informatie over de inhoud van de modules vind je in de brochure van deze opleiding.

Diploma: Qualified Compliance Officer (QCO)

Na afronding van de opleiding ontvang je een diploma en mag je de titel ‘Qualified Compliance Officer’ voeren.

Studiemateriaal en hulpmiddelen

Wij maken gebruik van actuele literatuur en beschikken over een aantrekkelijke online leeromgeving waarin de theorie behandeld wordt. Alle cursisten worden gekoppeld aan een persoonlijke mentor die hen ondersteunt tijdens het opleidingstraject. Deze mentors zijn ervaren consultants van Charco & Dique, die de rol van externe compliance officer vervullen bij allerlei verschillende typen ondernemingen binnen de financiële sector. De consultants stellen praktische handvatten beschikbaar voor cursisten, zoals voorbeelddocumenten en templates, die zij zelf ook gebruiken in de praktijk.

Soft skills oefenen met VR

Tijdens de opleiding leer je niet alleen de theorie die je moet beheersen als Compliance Officer. Om je werk goed te kunnen doen, zijn soft skills minstens zo belangrijk. Bij het leren van soft skills is vertrouwen een belangrijke drijfveer voor succes. In moeilijke omstandigheden, zoals het geven van negatieve feedback, helpt het om in een veilige omgeving te kunnen oefenen.

Daarom kunnen cursisten thuis oefenen met de VR-vaardigheidstraining van OWNIT. Met behulp van een VR bril oefen je verschillende ‘lastige’ scenario’s, zoals het aanspreken op ongewenst gedrag en omgaan met weerstand tegen nieuwe regels. In de video hieronder vertellen we je meer hierover.

 

Ruler compliance software

De opleiding is zo opgezet dat je per stap in de compliance cycle één of enkele opdrachten uitvoert. Om je hierbij te helpen, krijg je als cursist toegang tot regtech tool Ruler. In het legal framework in Ruler vind je de relevante wet- en regelgeving voor alle typen financiële ondernemingen. Ook de andere stappen in de compliance cycle, zoals het uitvoeren van risicoanalyses en het opstellen van een monitoringsplan, kun je uitvoeren met behulp van Ruler.

Maak je al gebruik van Ruler compliance software? Dan betaal je een gereduceerd tarief voor de Qualified Compliance Officer opleiding. Je kunt dit aangeven tijdens het inschrijvingsproces.

Studiebelasting

De compliance officer opleiding duurt 9 maanden. De studiebelasting varieert per cursist, afhankelijk van de relevante voorkennis en ervaring. Je kunt ervan uitgaan dat je tussen de 6-12 uur besteedt per module (exclusief de lestijd).

Ervaringen van cursisten

Benieuwd hoe de eerste groep cursisten onze opleiding tot Qualified Compliance Officer heeft ervaren? Hier lees je meer.

Vragen?

Plan een Teams afspraak in

Heb je vragen over deze opleiding? Onze learning specialisten staan je graag te woord. Plan direct een Teams afspraak met ons in.

Plan een afspraak in
Calendly

Wat onze cursisten zeggen

‘’Ik ben erg tevreden over de opleiding. De opleiding is niet enkel gericht op theorie, maar juist erg praktijkgericht en met name gefocust op het ontwikkelen van skills. De opdrachten die we ontvangen zijn direct toepasbaar op de eigen organisatie. Daarnaast vind ik het prettig dat ieder onderwerp door een andere professional opgepakt wordt. De trainers zijn stuk voor stuk ervaren professionals, allemaal erg enthousiast en behulpzaam.’’

‘’We krijgen inzicht door gedegen compliance professionals die vanuit de praktijk ervaringen delen en de cursisten opleiden om onafhankelijk te kunnen oordelen over compliance issues. Alles dat wordt besproken en onderwezen heeft een link met de praktijk. De opleiding helpt je om de theorie in je eigen professionele omgeving toe te kunnen passen.’’

”Mijn ervaring met de training is erg goed. De kennis en vaardigheden die we leren zijn zeker toepasbaar in mijn werk. Ik gebruik het geleerde dagelijks: de gehele compliance cycle is aan bod gekomen en de templates die we krijgen zijn heel nuttig. Ik voel me nu veel comfortabeler en bekwamer in mijn rol.’’

”De kwaliteit van de cursus is zeer goed. Uitgebreide sessies en uitstekende begeleiding. De opdrachten zijn heel praktisch, ik heb ze allemaal gebruikt om mijn normale werk te doen.”

Waarom onze Compliance Officer opleiding?

 • Aandacht voor jouw achtergrond, ervaringen en kennis
 • Focus op praktische vaardigheden in plaats van theorie
 • Ondersteuning door jouw persoonlijke mentor
 • Inzicht in het legal framework van jouw organisatie, door middel van compliance software Ruler
 • Hulp van praktische handvatten, zoals voorbeelddocumenten en templates

Startdata

De volgende groene cursisten zullen in oktober 2024 van start gaan.

Inschrijven kan via de button rechts in je scherm. Wil je meerdere cursisten in één keer inschrijven, of heb je vragen over de opleiding? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mij inschrijven?

The Ministry of Compliance maakt onderscheid tussen individuele inschrijvingen en aanmeldingen namens een organisatie. Als individu kun je via de website inschrijven door middel van de ‘Direct inschrijven’ button. Vervolgens kun je meteen van start.

Organisaties die meerdere cursisten tegelijk willen inschrijven, kunnen contact met ons opnemen. Wij nemen dan binnen één tot twee werkdagen contact met je op, zodat de cursisten zo snel mogelijk van start kunnen.

Hoe zijn de opleidingen te volgen?

Onze opleidingen worden op een laagdrempelige manier aangeboden, zowel via onze online leeromgeving als de app van aNewSpring. Je kunt dus studeren waar en wanneer het jou uitkomt.

Ook bieden wij ‘blended’ opleidingen aan. Hierbij combineren wij de voordelen van online en klassikaal leren. Als dit het geval is, zie je bovenin de balk op de opleidingspagina ‘gemixt’ staan, in plaats van ‘online’.

Wat zijn de mogelijkheden tot maatwerk?

Wij vinden dat onze opleidingen praktische relevantie moeten hebben voor alle cursisten. We passen onze standaardprogramma’s graag voor je aan, zodat ze aansluiten bij wat er in jouw organisatie speelt. Je kunt content personaliseren of een combinatie maken van onderwerpen uit verschillende DSI-registers. Lees meer over de mogelijkheden tot maatwerk.

Wie zitten er achter The Ministry of Compliance?

The Ministry of Compliance is een initiatief van Projective Group, specialisten op het gebied van financiële wet- en regelgeving. De opleidingen worden samengesteld door ervaren consultants, aangevuld met de kennis van externe experts.

Zijn er ook Engelstalige opleidingen?

De meeste van onze opleidingen zijn zowel in het Nederlands als in het Engels te volgen. In de balk bovenaan de opleidingspagina zie je de talen waarin de opleiding beschikbaar is.

Bel mij terug