Compliance Officer opleiding

 • Categorie
  Compliance opleidingen
 • Type
  Online
 • Doorlooptijd
  6 maanden
 • Startdatum
  Nader te bepalen
 • Kosten
  €9.500,-
 • Talen
  NL

Het takenpakket van de compliance officer is breed. Als compliance officer zorg je niet alleen dat de organisatie zich houdt aan de wettelijke normen, maar houd je je ook bezig met de interne beheersing van compliance risico’s en het opstellen van monitoringsplannen. Er worden dan ook hoge eisen gesteld aan de compliance officer. Niet alleen op het gebied van kennis, maar ook op het gebied van stakeholdermanagement, organisatiesensitiviteit en integriteit.

In de praktijk zijn de taken van de compliance officer veelal hetzelfde, maar de context waarin hij zijn werk doet verschilt van onderneming tot onderneming. Ook de achtergrond van professionals die de compliancefunctie instromen is divers. Tijdens de opleiding tot compliance officer stellen we de taken daarom centraal en houden we zoveel mogelijk rekening met de achtergrond, ervaringen, kennis en werkomgeving van onze cursisten.

Doelgroep

Deze opleiding is geschikt voor professionals die de functie van compliance officer (gaan) vervullen bij ondernemingen binnen de financiële sector, zoals banken, beleggingsondernemingen en -instellingen, beursondernemingen, pensioenfondsen, trustkantoren of verzekeringsmaatschappijen. Het is hierbij van belang om te beschikken over een werkomgeving waarin je de praktijkopdrachten van de opleiding kunt uitvoeren.

Vooropleiding

Voor de opleiding tot compliance officer is minimaal HBO-werk- en denkniveau vereist. De opleiding is geschikt voor professionals met diverse achtergronden en ervaringen. Relevante (voor)kennis van wet- en regelgeving is geen vereiste.

Doelstelling

Deze opleiding stoomt je klaar tot een functie als compliance officer. De taken die je als compliance officer moet kunnen uitvoeren in jouw eigen context en de manier waarop je dat doet, staan centraal. De toetsting meet in hoeverre je hiertoe in staat bent.

Opzet en toetsing

De opleiding is zo opgezet dat je per stap in de compliance cycle één of enkele opdrachten uitvoert. Op deze manier leer je alle taken uit te voeren waar je als compliance officer verantwoordelijk voor bent.

Iedere module start met een plenaire online sessie van een uur, waarin de trainer een introductie geeft van de module en de opdracht voor die module bespreekt. Vervolgens heb je een maand de tijd om de opdracht uit te werken voor jouw specifieke werkomgeving. Hierbij word je ondersteund door jouw persoonlijke mentor, die fungeert als sparringpartner en raadgever. Na het inleveren van de opdracht volgt weer een bijeenkomst. Hierin worden de gemeenschappelijke leerpunten, valkuilen en best practices besproken. Naar aanleiding van deze bijeenkomst krijg je de mogelijkheid de uitwerking van jouw opdracht verder aan te scherpen, waarna je de definitieve versie inlevert. De uiteindelijke uitwerkingen van de opdrachten worden samengevoegd in een portfolio, en vormen samen de eindtoetsing.

Als compliance officer moet je niet alleen beschikken over vakinhoudelijke kennis, maar ook over de juiste vaardigheden en attitude. Daarom wordt er in de opleiding ook veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van soft skills, zoals stijlflexibiliteit en communicatievaardigheden

Modules

 1. Kick-off
 2. Positie compliance officer binnen de organisatie
 3. Relevante wet- en regelgeving
 4. Business leren kennen
 5. Compliancerisico’s identificeren
 6. Integere bedrijfscultuur bevorderen
 7. Monitoring
 8. Rapportage

Studiemateriaal en hulpmiddelen

Wij maken gebruik van actuele literatuur en beschikken over een aantrekkelijke online leeromgeving waarin de theorie behandeld wordt. Daarnaast krijg je als cursist toegang tot regtech tool Ruler om je te helpen de opdrachten uit te voeren. In het legal framework in Ruler vind je de relevante wet- en regelgeving voor alle typen financiële ondernemingen.

Alle cursisten worden gekoppeld aan een persoonlijke mentor die hen ondersteunt tijdens het opleidingstraject. Deze mentors zijn ervaren consultants van Charco & Dique, die de rol van externe compliance officer vervullen bij allerlei verschillende typen ondernemingen binnen de financiële sector. De consultants stellen praktische handvatten beschikbaar voor cursisten, zoals voorbeelddocumenten en templates, die zij zelf ook gebruiken in de praktijk.

Studiebelasting

De compliance officer opleiding duurt 6 maanden. De gemiddelde studiebelasting varieert per cursist, afhankelijk van de relevante voorkennis en ervaring.

Startdata

De compliance officer opleiding zal naar verwachting in april 2021 van start gaan. Aangezien de opleiding deels bestaat uit groepssessies, zijn wij afhankelijk van de RIVM-maatregelen die op dat moment gelden. Wil je op de hoogte worden gehouden van de startdata van deze opleiding? Klik dan op de ‘Hou mij op de hoogte’ button rechts in je scherm, en laat je gegevens achter.

Waarom de Compliance Officer opleiding?

 • We houden rekening met de omgeving waarin jij werkzaam bent en jouw achtergrond, ervaringen en kennis
 • Veel aandacht voor professionele vaardigheden/soft skills
 • Ondersteuning door jouw persoonlijke mentor
 • Inzicht in het legal framework van jouw organisatie, door middel van compliance software Ruler
 • Hulp van praktische handvatten, zoals voorbeelddocumenten en templates

Op de hoogte blijven?

De compliance officer opleiding zal in het eerste kwartaal van 2021 van start gaan. Wil je op de hoogte blijven van de startdata? Geef dit dan aan door middel van onderstaande button.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mij inschrijven?

The Ministry of Compliance maakt onderscheid tussen individuele inschrijvingen en aanmeldingen namens een organisatie. Als individu kun je via de website inschrijven door middel van de ‘Direct inschrijven’ button. Vervolgens kun je meteen van start.

Organisaties die meerdere cursisten tegelijk willen inschrijven, kunnen contact met ons opnemen. Wij nemen dan binnen één tot twee werkdagen contact met je op, zodat de cursisten zo snel mogelijk van start kunnen.

Hoe zijn de opleidingen te volgen?

Onze opleidingen worden op een laagdrempelige manier aangeboden, zowel via onze online leeromgeving als de app van aNewSpring. Je kunt dus studeren waar en wanneer het jou uitkomt.

Ook bieden wij ‘blended’ opleidingen aan. Hierbij combineren wij de voordelen van online en klassikaal leren. Als dit het geval is, zie je bovenin de balk op de opleidingspagina ‘gemixt’ staan, in plaats van ‘online’.

Wat zijn de mogelijkheden tot maatwerk?

Wij vinden dat onze opleidingen praktische relevantie moeten hebben voor alle cursisten. We passen onze standaardprogramma’s graag voor je aan, zodat ze aansluiten bij wat er in jouw organisatie speelt. Je kunt content personaliseren of een combinatie maken van onderwerpen uit verschillende DSI-registers. Lees meer over de mogelijkheden tot maatwerk.

Wie zitten er achter The Ministry of Compliance?

The Ministry of Compliance is een initiatief van Charco & Dique, specialisten op het gebied van financiële wet- en regelgeving. De opleidingen worden samengesteld door ervaren consultants, aangevuld met de kennis van externe experts.

Zijn er ook Engelstalige opleidingen?

De meeste van onze opleidingen zijn zowel in het Nederlands als in het Engels te volgen. In de balk bovenaan de opleidingspagina zie je de talen waarin de opleiding beschikbaar is.

Bel mij terug