JP Morgan Chase (JPM), de grootste bank van de Verenigde Staten, is jarenlang betrokken geweest bij marktmanipulatie van de handel in staatsleningen en obligaties. Dit concludeert de SEC na een maar liefst 8 jaar durend onderzoek.
Op 29 september werd bekend dat de bank voor maar liefst 784 miljoen euro heeft geschikt met de regelgevende instanties. Wat is er precies gebeurd? En hoe kunnen organisaties betrokkenheid bij (onbewust) marktmisbruik voorkomen? The Ministry of Compliance legt het uit.
‘Spoof orders’
De schikking is het resultaat van een onderzoek naar zes medewerkers van JPM, die zich bezig zouden hebben gehouden met spoofing. In een periode van ruim acht jaar plaatsten zij honderdduizenden spoof orders: orders die na het plaatsen direct weer geannuleerd werden, bedoeld om beleggers voor de gek te houden.
Marktmanipulatie
Laat dat nou precies het soort marktmanipulatie zijn dat de Verordening Marktmisbruik (MAR), die sinds juli 2016 van kracht is, probeert tegen te gaan. Hoewel de MAR geen strikte definitie geeft van het begrip marktmanipulatie, geven de regels wel een omschrijving van gedragingen die als marktmanipulatie kunnen worden gezien. Het is onder andere verboden om:
- Met transacties of orders een fout beeld te geven van vraag en aanbod of de koers op een abnormaal of kunstmatig niveau te brengen;
- Transacties te verrichten of orders te plaatsen met gebruikmaking van een kunstgreep, bedrog of misleiding;
- Informatie te verspreiden waarmee onjuiste of misleidende signalen worden afgegeven over vraag, aanbod of de koers van een financieel instrument, terwijl je weet of had moeten weten dat deze informatie niet klopt;
- Onjuiste of misleidende informatie of input te verspreiden of aan te leveren voor een benchmark, terwijl je weet of had moeten weten dat deze informatie niet klopt.
Dit eerste punt is waar de medewerkers van JPC zich schuldig aan maakten. Spoof orders kunnen markten manipuleren, door een valse vraag naar een goed te creëren. Op deze manier kan de spoofer de prijs van een goed verhogen of verlagen, afhankelijk van zijn of haar intentie.
Marktmisbruik voorkomen
Hoe voorkom je dat soortgelijke fouten, al dan niet bewust, worden gemaakt binnen jouw organisatie? Één manier om je te wapenen tegen het maken van fouten, is door te leren van voorbeelden. De voorbeelden die de Autoriteit Financiële Markten geeft in haar brochure over marktmisbruik zijn echter nog vrij abstract. In onze Marktmisbruik Awareness opleiding gaan we in op een aantal specifieke voorbeelden die de afgelopen jaren de pers hebben gehaald.
Vermoedens van marktmisbruik
Hoe kun je nu het beste omgaan met vermoedens van marktmanipulatie of twijfel over een handelsstrategie? Een aantal vuistregels:
- Spreek elkaar aan wanneer je merkt dat een collega zich mogelijk (onbewust) schuldig maakt aan marktmanipulatie;
- Pas je gedrag indien nodig aan op wat je leert van die situatie;
- Meld vermoedens van marktmanipulatie bij de compliance officer.
Meer weten?
Wil je graag meer inzicht in de Market Abuse Regulation? En wil je leren hoe je kunt voorkomen dat jij of een van je collega’s zich onbewust schuldig maakt aan marktmisbruik? Onze Marktmisbruik Awareness opleiding leert je de regels van de MAR toe te passen. Ook leer je wat je moet doen als er sprake is van (de schijn van) marktmisbruik, en welke maatregelen je kunt treffen om marktmisbruik tegen te gaan.