SFDR Awareness

 • Categorie
  ESG
 • Type
  Online
 • Doorlooptijd
  3-4 uur
 • Startdatum
  Per direct
 • Kosten
  €95,-
 • Talen
  NL, EN

In maart 2021 traden de eerste regels van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) in werking. Het doel van deze uitgebreide set aan regels? Het verbeteren van de informatie over duurzame beleggingen, zodat beleggers een onderbouwde keuze kunnen maken.

De SFDR brengt veel complexe verplichtingen met zich mee voor financiële marktdeelnemers wat betreft informatieverstrekking. Heb je te maken met een artikel 8- of 9-product? Wat houdt lichtgroen en donkergroen in en wat betekent PAI? En in hoeverre kunnen beleggers erop vertrouwen dat de informatie die zij krijgen ook klopt?

In deze opleiding maken we je wegwijs in de SFDR. Na afronding begrijp je de context waarbinnen deze verordening tot stand is gekomen en ben je bekend met de vereisten die gelden voor jouw organisatie.

Doelgroep

Van beleggingsondernemingen tot pensioenfondsen: de reikwijdte van de SFDR is breed. Ook de impact is groot. Kennis van de SFDR en de belangrijkste begrippen en verplichtingen is daarom van belang voor alle professionals werkzaam bij financiële marktpartijen.

Ook als je als belegger wil bijdragen aan een duurzame toekomst is het belangrijk het doel, de verplichtingen en de begrippen van de SFDR goed te begrijpen. In je selectieproces kom je beleggingen tegen met de mooiste namen en claims voor duurzaamheid. De SFDR helpt je hier goede keuzes in te maken.

Vooropleiding

Dit is een opleiding op HBO-niveau. Voor deze training gelden geen specifieke vooropleidingseisen. Wel gaan we ervan uit dat je algemene kennis hebt van de financiële sector.

Deze training vormt een logische aanvulling op onze ESG Awareness training, welke slechts kort ingaat op de SFDR. Hierin leer je wat ESG precies inhoudt en welke risico’s en kansen ESG biedt voor de financiële wereld.

Doelstelling

Deze e-learning leert je de hoofdlijnen van de SFDR kennen en de context waarbinnen de SFDR past. Na afronding kun je:

 • Schetsen welke ontwikkelingen op het gebied van ESG binnen de Europese Unie de basis vormen voor de SFDR;
 • Het doel, de structuur en de reikwijdte van en het toezicht op naleving van de SFDR beschrijven;
 • Belangrijke begrippen uit de SFDR onderscheiden zoals duurzame belegging, duurzaamheidsfactoren en duurzaamheidsrisico’s;
 • De informatieverplichtingen uit de SFDR rondom duurzaamheidsrisico’s benoemen;
 • Beschrijven wat negatieve duurzaamheidseffecten (PAI’s) zijn en hoe een financiële onderneming hiermee om moet gaan;
 • De verplichtingen voor classificatie en informatieverstrekking op productniveau beschrijven;
 • Overige ESG-gerelateerde regelgeving op hoofdlijnen beschrijven.

Opzet

Nulmeting

Deze awareness training start met een nulmeting om te bepalen of je direct naar de toets kan of beter eerst de theorie kan bestuderen.

Theorie

 • Context SFDR: o.a. Sustainable Development Goals, Principes voor Verantwoord Investeren van de Verenigde Naties, stappen EU op het gebied van ESG, actieplan Europese Commissie, Verordening taxonomie/classificatiesysteem duurzaamheid en platform voor duurzame financiering.
 • Introductie SFDR: doel, wettelijk kader, technische standaarden, level II, reikwijdte, toezicht op naleving en belangrijke begrippen.
 • Transparantieverplichtingen: informatieverplichtingen op entiteitniveau, integratie duurzaamheidsrisico’s in het beleggingsbeleid, negatieve duurzaamheidseffecten, informatieverplichtingen op productniveau en Taxonomieverordening en SFDR.
 • Andere regels en initiatieven: o.a. integratie ESG-overwegingen in gedelegeerde regelgeving, richtlijn tot bekendmaking van niet-financiële informatie (NFRD), pensioenwet, Richtlijn Aandeelhoudersbetrokkenheid, het IMVB voor pensioenfondsen en het IMVO Convenant.

Toets

Je rondt deze opleiding af met een toets in de leeromgeving. Eventuele herkansingen kan je ook in de leeromgeving doen.

Certificaat

Ben je geslaagd voor de toets, dan kan je direct het certificaat vanuit de leeromgeving downloaden.

Studiebelasting

De SFDR Awareness training is te volgen via onze online leeromgeving, waar en wanneer het jou uitkomt. De e-learning duurt gemiddeld tussen de drie en vier uur om te voltooien, afhankelijk van je voorkennis.

Studievoortgang monitoren

In onze online leeromgeving kun je als werkgever via een gratis toegankelijk dashboard de voortgang van individuele deelnemers inzien en exporteren. Zo krijg je in één blik zicht op de deelnemers-, cursus- en contentstatistieken van alle opleidingen die er binnen jouw organisatie gevolgd worden. Als je hier behoefte aan hebt, kun je dit aangeven tijdens het offertetraject.

Vragen?

Plan een Teams afspraak in

Heb je vragen over deze opleiding? Onze learning specialisten staan je graag te woord. Plan direct een Teams afspraak met ons in.

Plan een afspraak in
Calendly

Waarom deze SFDR Awareness training?

 • Direct inzicht in de SFDR en de relevante regels voor jouw organisatie
 • Ontwikkeld door ESG specialisten van Projective Group
 • Flexibel leren waar en wanneer het jou uitkomt, via onze online leeromgeving of app
 • Nulmeting aan het begin van aan het begin van het programma, waardoor je precies weet welke stof je nog moet doornemen of juist kan overslaan

Persoonlijk advies

Interesse in een praktische opleiding die jouw werknemers met plezier zullen volgen? Een inschrijving is zo geregeld. Neem contact met ons op, en wij gaan direct voor je aan de slag.

Bel mij terug